Fibercement Kaplama
7 Ocak 2020Mimarinin gelişen teknoloji çağıyla birlikte artan yenilik arayışlarına akılcı bir çözüm yolu getiren HekimBoard markalı fibercement levhalar, yapıların iç ve dış cepheleri başta olmak üzere farklı yapı elemanları olarak da kullanılabiliyor. Yapıların üstün bir dayanıklılık kazanmasına yardımcı olan fibercement levhalar, çimento esaslı malzemeler ve doğal liflerden elde ediliyor. Düz levha formunda ve farklı yüzey görünümlerine sahip olarak üretilebilen fibercement levha çeşitleri, modern mimarinin pek çok ihtiyacını başarıyla karşılıyor.
Modern Mimarinin Yeni İkonu Fibercement Kaplama
Klasik yapı unsurları, zamanla yerini yeni nesil modern mimari yapı elemanlarına bırakıyor. Zaman içerisinde yağmur, dolu, yangın, aşırı nem, ısı, hava kirliliği gibi nedenlerle yıpranmaya başlayan dış cepheler dayanıklı, ısıya ve suya direnç gösterebilen malzemelere ihtiyaç duyuyor. Fibercement levhalar yapıları olumsuz yönde etkileyen faktörlerin göz önünde bulundurulmasıyla tasarlanan özel malzemeler listesine girmeyi başarıyor. Fibercement kaplamalar dış cephelerde sıvaya ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor. Bu sayede yapıların maliyetini azaltan fibercement çeşitleri, sıva uygulamasının yarattığı zaman kaybını da ortadan kaldırıyor. Binaların cephelerine sıva nedeniyle binen yükü azaltarak yapıda zamanla oluşabilen çatlamaları da önlüyor.
HekimBoard Fibercement Levhalar
HekimBoard fibercement levhalar; içerisinde doğal elyaf, silika ve çimento bulunan malzemelerin özel makineler aracılığıyla levha haline getirilmesi ve son olarak basınçlı buhar uygulaması ile sterilize edilerek otoklav işleminden geçirilmesiyle elde ediliyor. HekimBoard fibercement levhalar genellikle 10 mm derinlik, 125 cm genişlik, 300 cm yükseklik ölçüleri ile üretilse de ihtiyaca göre istenilen her ölçüde tasarlanabiliyor.
Farklı ihtiyaçlara yönelik olarak HekimBoard markası tarafından geliştirilen fibercement levha modelleri, insana ya da çevreye zararlı hiçbir madde içermiyor. Yüksek sıcaklık ve basınç altında pişirilen levhalar, uzun ömürlü ve dayanıklı oluşlarıyla da dikkat çekiyor. Yağmur ya da deniz suyundan kesinlikle etkilenmeyen levhalar, yangına karşı da tam dirençli olarak üretiliyor. Yangından etkilenmeyen fibercement levhalar aynı zamanda bulundukları zeminleri de yangından koruyor. Ceviz, seramik, taş gibi farklı yüzey görünümlerinde üretilen fibercement levhalar, yapılara farklı bir şıklık kazandırıyor. İklim koşullarından etkilenmeyen fibercement levhalar, ısı ve ses yalıtımını da destekliyor.
Fibercement Levhaların Kullanım Alanları
Bahçe duvarlarında, tarihi konak restorasyon projelerinde, kamu alanlarında, site giriş portallerinde, özellikle dış ve iç cephe kaplamalarında, ön cephelerde, asma tavan düzenlemelerinde, sıkça tercih edilen fibercement levhaların kullanım alanlarını sınırlandırmak mümkün değil. Fibercement levhalar, yapılarda istenilen her bölgeye uyarlanabilen, uygulanabilen ve istenen ölçülere göre özel olarak üretilebilen malzemeler oldukları için, birçok alanda rahatlıkla kullanılabiliyor.
Fibercement levhalar yapılara izolasyon desteği de verebiliyor. İzolasyon malzemeleriyle birlikte sandviç panel olarak kullanıldıklarında ses veya ısı yalıtımlarından alınan verim artıyor. Özellikle çok katlı yapılarda ara kat bölmeleri için güçlü bir destek elemanı olan fibercement levhalar, 16 mm kalınlığında bir döşeme malzemesine dönüşebiliyor.
Dış cephelerde çatlama veya genleşme gibi olumsuz etkileri engelleyen fugalı levha amacıyla da kullanılabilen fibercement levhalar, iç mekanlarda zemin veya duvar kaplama elemanı olarak kullanılabiliyor. Zemin betonları üzerinde döşeme malzemesi olarak kullanılabilen levhalar sayesinde, şap kullanımına da gerek kalmıyor. Yapılarda saçak kaplaması olarak kullanılan veya alınlık bölümünde de yer verilen fibercement lehvalar, çatı altında kullanıldığında yapının su geçirmez bir özellik kazanmasını sağlıyor.
Yüksek sıcaklık veya basınç oranlarına karşı dayanıklı olan levhalar, gün boyu yoğun güneş alan ve kimi zaman yağışlara maruz kalan teraslarda ısıya ve suya dayanıklı bir malzeme olmasıyla zemin kaplaması olarak tercih edilebiliyor. Fibercement, aynı zamanda dayanıklı bir malzeme olmasıyla oda bölmelerinde, kabin tasarımlarında, kapı ve pencere sövelerinde de kullanılabiliyor.